De huidige voedselketen en voordelen van Voedsel in de Buurt Uithof

Delen = vermenigvuldigen
De Uithof slaat de handen ineen voor een nieuwe, eerlijke voedselketen. Samen vormen wij de nieuwe schakels, samen verbinden wij ons aan lokaal geteeld voedsel. Als wij met voldoende gebuikers zijn, realiseren en zekeren wij betaalbaar vers voedsel voor elke dag.

Wat wil jij eten?
Samen bouwen wij de voedselbeweging op de Uithof. Hoe? Maak een account aan en geef je voedselwensen op. 1000 boodschappenlijstjes borgen een eerlijke deal voor de boeren uit de streek.

Eet de samenleving gezond en doe mee!

De huidige voedselketen en de voordelen van de verkorte keten
Voedsel in de Buurt Uithof (VIU) is een initiatief gericht op de voedselbehoefte op de Uithof en is gebaseerd op het verkorten van de voedselketen in de regio Utrecht en omstreken.

Er liggen diverse oorzaken ten grondslag aan de ontstane kloof tussen agricultuur en de smaakcultuur in de Nederlandse voedselmarkt. Voedselherkomst en -veiligheid zijn zeer actuele onderwerpen en de zoektocht naar authenticiteit en de behoefte aan tastbaarheid zijn enkele motivaties van de tegenreactie. Er ontstaan steeds meer initiatieven die de relatie tussen Boer en Burger trachten te herstellen en versterken.

Voedsel in de Buurt Uithof onderscheidt zich van het huidige aanbod met een afgestemd, betaalbaar assortiment van verse en lokaal geproduceerde producten dat volledig aansluit bij de levenstijl van de bewoners, werkenden en bezoekers van de Uithof. De dragers van VIU zijn goede partners voor afnemers omdat zij zich onderscheidt door sociaal ondernemerschap, de koppeling van best practices, het verbinden van netwerken en een robuust producenten- en consumentennetwerk.

De kracht van VIU wordt geput uit haar collectieve waarden, overtuiging, relatie met de omgeving en persoonlijkheid. De huidige voedselcultuur is eindig en VIU herdefinieert de keten vanuit een oorspronkelijk perspectief. VIU herstelt de traditionele verbinding tussen producent en burger.

Wij streven de volgende waarden na:

Maatschappij
Door dit initiatief neemt de druk op ons ecologisch systeem af. De nabijheid van productie en consumptie voorkomt onnodig transport. Er ontstaat betrokkenheid van de burger bij het landschap en de herkomst van producten. De burger komt weer in contact met de boer en zijn leefomgeving. De focus komt te liggen op welzijn, aandacht voor elkaar en voor de leefomgeving, en consumenten zullen hier passief/actief een bijdrage aan leveren.  

Consumenten
Er wordt voorzien in de behoefte van burgers naar smaakvol, gezond, betaalbaar, gemakkelijk en verantwoord eten. Daarnaast draagt dit initiatief bij aan een duurzaam leefpatroon en een betere wereld. 

Medewerkers
VIU bestaat uit partijen met specialistische kennis op de gebieden business development, logistiek & distributie, marketing, finance, Legal, inkoop en procesoptimalisatie. Hiermee is een professionele aanpak gegarandeerd. Naar verwachting biedt VIU over drie jaar een substantiële bijdrage aan de werkgelegenheid in de stad en de omliggende regio.

Producenten
Door de verkorte keten krijgen boeren een eerlijk deel van de opbrengsten; een fair share. De inzet van nieuwe technieken op gebied van ICT stelt de aangesloten boeren in staat een professionaliseringsslag te maken én consumenten makkelijk aan te laten sluiten. De marktpositie van de Nederlandse boer wordt hiermee verstevigd en gezekerd.

Vragen neem gerust contact op ons via het contactformulier.

© 2025 voedselindebuurt.nl | Een initiatief van Amped Concepts en Local2Local | Naar boven